Siem Reap ja Angkorin temppelit

Lensimme Bangkokista Kambodzan pääkaupunkiin Phnom Penhiin huonosti nukutun lentokenttäyön jälkeen. Phnom Penhissä vietimme vain yhden yön ja heti aamun sarastaessa lähdimme bussilla kohti Siem Reapia, josta olimme varanneet muutamaksi yöksi majoituksen kavereidemme Villen ja Hannan kanssa. Bussimatka kesti noin kuusi tuntia päällystämätöntä tietä pitkin Kambodzan maaseutua. Itse Siem Reap yllätti meidät. Meidän Tuktuk -kuski kertoi sen kasvaneen kymmenessä vuodessa kourallisesta majapaikkoja yli 200 hotellin jatkuvasti kasvavaksi kaupungiksi. Odotimme kaupungin olevan vain ohikulkupaikka Angkorin-temppeleiden ollessa pääasia, mutta Siem Reap on täynnä hyviä ravintoloita, baareja ja markkina-alueita. Silti kaupunki on todella siisti ja viihtyisä.

IMG_3446Niin kuin niin moni muukin, saavuimme Siam Reapiin alunperin temppeleiden vuoksi. Nukuttuamme yön yli otimme tuktukin hotellin edestä kohti temppeleitä, matkaa sinne oli noin 8km. Saimme sovittua, että tuktuk kuljettaisi meitä koko päivän temppelialueella vain 15$ päivähintaan. Käveleminen temppeliltä toiselle ei kannata pitkien välimatkojen vuoksi: alue on 400 neliökilometriä ja se pitää sisällään jopa 1000 temppeliä. Juuri alueen laajuuden takia sanotaan, että yhdessä päivässä ei ehdi temppeleihin tutustumaan riittävästi. Lipunmyynnistä sai ostettua joko päivän, kolmen päivän tai viikon pääsylippuja.

Kun saavuimme ensimmäiselle temppelille Angkor Watille oli näkymä todella hämmentävä. Keskeltä viidakkoa nousi suuren ostoskeskuksen kokoinen kivistä kasattu näyttävän näköinen rakennelma vallihautojen ja suurien muurien ympäröimänä. Uskomattoman tuntuisen tästä asiasta tekee se, että kivet on kannettu noin 60km päästä ilman nykyaikaisia nostureita tai rekka-autoja, norsujen ja bambukeppien avulla. Angkor Wat on ollut aikanaan kaupungin suurin ja tärkein temppeli, ja sinne on mm. haudattu kuningas perheineen.

IMG_3494IMG_3453IMG_3545

Angor Watin lisäksi kiersimme kaksi muuta isoa temppeliä. Kaikki kolme poikkeavat toisistaan niin merkitykseltään kuin rakennustavaltaankin, mutta ovat kuitenkin jotenkin niin samanlaisia. Osan alueen temppeleistä on viidakko syönyt sisäänsä ja moni niistä on osittain vain kasa kiviä. Eri rahoittajien ja eurooppalaisten argeologien avulla aluetta kuitenkin kunnostetaan pala palalta, kivi kiveltä.

IMG_3663IMG_3697IMG_3594

Angorin temppelit on jotain, mihin verrattavaa emme ole koskaan nähneet. Yksikään patsas, kaiverrus tai pylväs ei ole paikallaan sattumalta. Jokaisella on tehtävänsä joko jumalien tai kuninkaan suojelijana tai viihdyttäjänä, tai vain symbolisoimassa aikaansa tai kuvaamassa tarinoita siitä. Kiersimme päivän aikana kolme tunnetuinta temppeliä, ja ajoimme ohi usean muun. Se riitti antamaan kokonaiskuvan tuosta uskomattomasta kivisestä valtakunnasta. Paikka oli todellakin kokemisen arvoinen, mutta meille yhden päivän kestävä kierros Angkorissa oli tarpeeksi.

IMG_3665IMG_3654

-Markus

1 thoughts on “Siem Reap ja Angkorin temppelit

  1. Vau tosi hienoja kuvia! Tultiin just saunasta. Peppi oli reipas tyttö ja kylvetti Roopen! Terkkuja kaikilta!

Jätä kommentti